BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:   Kunsthal Rotterdam

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor meer ARCHI~formulieren –ook van andere bouwprojecten- gesorteerd op onderwerp)          

 

 

ARCHITECTEN-KEUZE 

 

 

 

Volgens Lootsman en de Graaf (1993, blz. 22) ligt het voor de hand voor een gebouw als de kunsthal een wereldberoemde architect aan te trekken. In Nederland is dat Rem Koolhaas. Bovendien zou voor de gemeente Rotterdam mee kunnen hebben gespeeld dat Koolhaas een geboren Rotterdammer is en daar later ook het Nederlandse agentschap van OMA vestigt.

 

Een andere redenatie kan zijn liggen in het feit dat OMA al in 1987 verantwoordelijk is voor het stedenbouwkundig plan voor het gebied Museum. Het was daarom waarschijnlijk een logische stap voor de gemeente in ieder geval één van de nieuw te realiseren projecten ook door de architect Koolhaas te laten uitvoeren. Een prijsvraag achtte de gemeente blijkbaar niet noodzakelijk en OMA kreeg de opdracht voor het ontwerp van de Kunsthal in 1988 dan ook direct.

 

Een andere verklaring komt uit het Tros programma ‘Kunst omdat het moet’ waarin de toenmalige wethouder van cultuur van Rotterdam Linthorst over zijn eigen huis verteld dat hij in 1884 heeft laten ontwerpen door zijn vriend Rem Koolhaas. Het is Linthorst die later de opdracht voor de Kunsthal verschaft aan OMA. Nepotisme lijkt dus ook een factor te zijn geweest in de selectie van Koolhaas als architect voor de Kunsthal.

 

Uiteindelijk zijn er echter wel drie ontwerpen gemaakt. Aanvankelijk hoopte OMA ook het Naderland Architectuur Instituut (NAI) te kunnen vormgeven. Het eerste ontwerp van de Kunsthal is dan ook afgestemd op de inzending voor de prijsvraag voor het NAI. Als blijkt dat OMA deze opdracht niet krijgt besluit Koolhaas dat het ontwerp moet worden herzien. OMA komt met een tweede ontwerp dat het tot definitief ontwerp brengt. Als vervolgens de toenmalige  directeur van de Kunsthal wordt opgevolgd door de interim directeur Van Krimpen komt er alsnog een wijziging in het programma. OMA herziet het tweede definitief ontwerp en verwerkt slechts in beperkte mate de wijzigingen zoals die door Van Krimpen zijn doorgegeven.

Koolhaas maakt het tweede en derde Kunsthal ontwerp in samenwerking met de Japanse architect Fumori Hoshino. Nadat Koolhaas alleen de leiding neemt over het bureau OMA raakt hij meer geïnteresseerd in het betrekken van anderen in zijn ontwerpen. ‘I have complet horror of what happens to architects when they are really alone and how borring and unbearable and “important” their work becomes” aldus Koolhaas in het tijdschrift El Croquis (Polo, Alejandro Zaera1992, blz. 9).

Zie aanvullend:

tekeningen van het eerste ontwerp uit “architect” en het en uiteindelijke ontwerp.                                     

 

 

Welke informatie hoort in deze rubriek thuis?

 

De tekst op dit ARCHI~Formulier geeft aan–voor zover bekend of te achterhalen- hoe de architecten-keuze tot stand is gekomen. Is er sprake geweest van een prijsvraag, of had de opdrachtgever bepaalde specifieke overwegingen om in het geval van het bovengenoemde bouwproject tot de gemaakte architecten-keuze te komen?