BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:   Kunsthal Rotterdam

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor meer ARCHI~formulieren –ook van andere bouwprojecten- gesorteerd op onderwerp)          

 

 

INVESTERINGS- EN BOUWKOSTEN

 

 

 

Volgens Bart Lootsman en Jan de Graaf (1993, blz. 22) heeft de gemeente Rotterdam zich vergist in de begin investering. Voor het gebouw is maar een fractie van het bedrag beschikbaar van bijvoorbeeld de Kunsthalle in Bonn, die qua programma vergelijkbaar is. Bovendien zijn de openingstentoonstellingen in een veel te korte tijd en met minimaal budget in elkaar gezet.

Lootsman en de Graaf stellen dat deze ‘false start’ snel goed gemaakt moet worden wil de gemeente niet tot in lengte van dagen moet bijdragen aan de exploitatiekosten van de Kunsthal (1993, blz. 22).

Gevolg van de jacht naar geld is bovendien dat er drie maanden van de bouwtijd zijn afgehaald waardoor de openingstentoonstelling van start is gegaan terwijl het gebouw nog niet gereed was. (Lootsman, Bart en Jan de Graaf 1993, blz. 22).

 

De totale bouwsom heeft 14,5 miljoen Euro bedraagt. Dit lijkt een koopje voor het oppervlakte als het je het vergelijkt met één van Koolhaas z’n laatste projecten de Prada shop in New York (40 miljoen dollar) (Philip Jodidio, 2002, blz. 322).

 

 

Welke informatie hoort in deze rubriek thuis?

 

De tekst op dit ARCHI~Formulier geeft aan –desnoods indicatief, aan de hand van kengetallen- wat bij bovengenoemd bouwproject de investerings- en bouwkosten bedragen (/hebben).

 

 

 

 

*