BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:   POPPODIUM MEZZ Breda

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor  informatie over hetzelfde onderwerp, maar betreffende ándere gedocumenteerde projecten)          

 

 

ALGEMENE PROJECTGEGEVENS 

 

 

 

In juni 1999 heeft de gemeenteraad van Breda besloten voor het budget van fl. 9.800.000,-- (e 4.447.046,12) het nieuwe poppodium Mezz te realiseren. Kenmerkend voor het gebouw van poppodium Mezz is naast de architectonische vormgeving, de ambachtelijke wijze waarop het gemaakt moest worden. Tijdens de uitvoering moesten veel onderdelen en problemen nog tijdens het werk worden uitgezocht en opgelost. Het ruimtelijk denken is meerdere malen op de proef gesteld evenals het principe van “ de bouw in de knoop”. De bouw in de knoop betekent dat elke verandering of aanpassing van een schijnbaar klein detail, consequenties heeft voor meerdere bouwonderdelen. Het popodium bestaat uit de voormalige officiersmess op het Chasséterrein welke is verbouwd tot ontmoetingsplaats voor popfans. Een deel van de functies bevindt zich in het bestaande gebouw, maar de muziekzaal en de bijbehorende foyer zijn in een aparte ruimte ondergebracht. Deze uitbreiding heeft een organische, schelpachtige vorm, die vanuit het uitgaansgebied van de binnenstad duidelijk zichtbaar is. Vanwege de hoge akoestische eisen is de uitbreiding volledig gesloten en geconstrueerd als een dubbele koepel. De binnenste schelp bestaat uit multiplex en isolatiemateriaal. De vorm van de zaal is zodanig dat er een perspectivische vernauwing richting podium ontstaat. De binnenschil is opgehangen aan de buitenschil. De vorm van de buitenschil wordt bepaald door die van de binnenschil en door de daaraan toegevoegde installatie- en laad- en losruimten. De buitenschil bestaat uit een hybride staal en betonconstructie met een 100 mm. Dikke akoestische betondekking.  De huid is afgewerkt met koperplaten. De ruimte tussen de beide schillen, die zich op de aansluiting tussen oud en nieuw verbreedt tot foyer, dient als verkeersruimte. De gesloten schelp opent zich alleen ter plekke van de entree en door middel van de enorme schuifdeur van drie bij 4 meter bij de laad en losruimte.

 

 

 

            Poppodium MEZZ vanuit noordwestelijke hoek gezien. Bron: era architects.                                                   

     

hulp van de fotograaf voor het bargedeelte van het poppodium, Bron BN

 

 

 

*