BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:  

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor  informatie over hetzelfde onderwerp, maar betreffende ándere gedocumenteerde projecten)          

 

 

ARCHITECTEN-KEUZE 

 

 

 

Architectenbureau Van den Broek en Bakema bv
Postbus 336, 3000 AH Rotterdam
Groot Handelsgebouw, Ingang B, 5e verdieping
Weena 695, Rotterdam
Email Broekbakema@Broekbakema.nl
tel 010 413 47 80
fax 010 413 64 54

 

Eind jaren ’60 viel het besluit om de oude bibliotheek naar een ontwerp van architect N.Lansdorp (1918-1923) aan de Nieuwemarkt te vervangen door nieuwbouw op een deel van het marktterrein aan de Hoogstraat. De 1974 ingestelde bouwcommissie definieerde op basis van de bibliotheekwet, aangevuld met eigen specifieke wensen, een programma van eisen voor de Centrale Bibliotheek. Het moest een open, uitnodigend, centraal gelegen en goed toegankelijk gebouw zijn. De nieuwe bibliotheek moest een vooraanstaande plaats innemen in het Rotterdamse sociaal-culturele leven en tegelijkertijd een regionale steunfunctie vervullen voor de Rijnmond en het gedeelte van Zuid-Holland ten oosten en zuiden van Rotterdam.

De architect werd via een besloten prijsvraag gekozen. J.B. Bakema van het bureau Van den Broek en Bakema, en C.J.M. Weeber kregen beiden opdracht om een voorlopig ontwerp te maken. De uitkomst van de meervoudige opdracht gaf aanleiding tot een vakdiscussie tussen aanhangers van de ‘Forum-architectuur” van Bakema en sympathisanten van het ‘neorealisme’ van Weeber. De discussei splitste zich ondermeer toe op de wijze waarop de beide ontwerpen reageerden op de stedenbouwkundige context. Weebers bibliotheek ontwerp maakte onderdeel uit van een gesloten bouwblok met woningbouw aan de mariniersweg, dat zich naar de Oude Haven toe opende en aansloot op de rooilijnen van de Hoogstraat en de Binnenrotte. Bakema en projectarchitect ir J. Boot ontwierpen een meer autonoom gebouw met het vereiste uitnodigende karakter. Voor de entree was een plein ontworpen, dat aan twee zijden ontsloten werd door woningen. Aan de kant van de Oude Haven was een door woningen omgeven tweede plein geprojecteerd. De commissie koos in 1977 voor het ontwerp van Bakema en Boot.

 

                                                               

 

Architect van de verbouwing

Wim La Feber: De architect voor boeken

Een mooi interieur, dat kan je wel overlaten aan de architect Wim La Feber. Hij is degene die de nieuwe inrichting van de Centrale Bibliotheek heeft ontworpen.

Boeken zijn geen onbekend terrein voor La Feber. Zo heeft hij de vernieuwde boekhandel Donner ingericht en is hij de architect van een aantal filialen van de bibliotheek zoals Ommoord, Beverwaard en het Nieuwe Westen. Wim La Feber heeft veel plezier in het inrichten van bibliotheken. Hij is van mening dat: ‘Een bibliotheek het centrum vormt van de maatschappij. Het is een instelling waar de maatschappij wordt vormgegeven. Mensen uit alle lagen van de bevolking krijgen hier de kans hun kennis te vergroten en zich op allerlei vlakken te ontwikkelen.’

Niet alleen een mooi interieur
Wim La Feber is enthousiast over de nieuwe inrichting omdat de Centrale Bibliotheek in Rotterdam zich onderscheidt van andere bibliotheken. La Feber zegt: ‘De bibliotheek is uniek omdat er ruimte gecreëerd wordt om allerlei activiteiten te organiseren. Iedereen heeft wel een onderwerp waar hij veel van af weet. Zo heeft de bibliotheek bijvoorbeeld een documentatiecentrum met allerhande achtergrondinformatie over strips. Zoiets kun je verder ontwikkelen. Je vraagt bijvoorbeeld stripfanaten om bijeenkomsten te organiseren voor mensen die in het onderwerp geďnteresseerd zijn.’ De achterliggende gedachte is dat de bezoeker van de bibliotheek zijn of haar kennis kan delen met anderen en dat het niet alleen in de hoofden van bepaalde mensen blijft.

Mensen uitdagen
Verder heeft Wim La Feber ook een visie over de presentatie van de boeken. Een aantal geselecteerde boeken wordt zo geplaatst dat de kaften zichtbaar zijn. La Feber: ‘Mensen worden op deze manier uitgedaagd eens een ander boek te lezen dan waar ze eigenlijk voor naar de bibliotheek zijn gekomen.’

Het geheel wordt kleurrijk, sfeervol en comfortabel. ‘Elke vloer geven we met verschillende aankleding en kleuren een eigen karakter. We proberen expressie te geven aan wat er per vloer gebeurt door veel verschillende soorten meubilair te gebruiken, waardoor verschillende sferen ontstaan.’

De tweede etage is de eerste verdieping die volgens het ontwerp van Wim La Feber is ingericht. Als u benieuwd bent hoe de gehele bibliotheek er in de toekomst uit komt te zien, dan geeft de tweede etage al een goed beeld.