BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

Project:   Coolhaven torens, Rotterdam

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor  informatie over hetzelfde onderwerp, maar betreffende ándere gedocumenteerde projecten)          

 

 

ONTWERP; ARCHITECTONISCH 

 

Het project 'De Coolhaventorens' is één van de laatste projecten die is opgestart in het kader van 'Stadstimmeren', de bouwmanifestatie ter gelegenheid van het 650 jarig bestaan van Rotterdam. Het project bestaat uit twee torens in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. De torens zijn ontworpen door Kees Christiaanse. De torens worden aan de waterkant 7 meter boven het kade- en 3,5 meter boven het straatniveau 'opgetild' op V-vormige dragers, zodat er vanaf de achter de torens gelegen Rochussenstraat onderdoor kan worden gekeken. De beide torens zijn 50 meter hoog en tellen 17 verdiepingen. De in totaal 148 woningen worden ontsloten via bestaande wegen. De entree tot de woontorens wordt verder gevormd door de Heemraadssingel met een passage onder de Rochussenstraat. De Coolhaventorens worden ook wel de 'Tower Twins' genoemd of 'Ter Heem en Ter Hoogh'.

Het is bijzonder dat in de hoge woontorens duurzaam bouwen maatregelen zijn toegepast. De aanwezigheid van een metrobuis en een aantal leidingstraten zorgden er voor dat civieltechnisch naar inventieve oplossingen moest worden gezocht. Dit heeft geresulteerd in dubbel grondgebruik. De gebouwen zijn compact en hebben een hoge woningdichtheid; de bestaande ruimte wordt goed benut. Door het ontbreken van aparte stabiliteitsvoorzieningen of dragende binnenwanden is de indeelbaarheid en dus de flexibiliteit van de woningen groot. De voorkeur van het materiaalgebruik is uitgegaan naar minder milieubelastende materialen, zoals bijvoorbeeld de toepassing van gietbeton met ten minste 20% betongranulaat. De woningen voldoen aan het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen Woningbouw.

De projectbeschrijving is mogelijk gemaakt door het Gietbouw Platform, een initiatief van VOBN, dat als doel heeft voorlichting en promotie te geven over de bouwmethode gietbouw.

 

                     

Vormgeving

De torens zijn opgebouwd uit 3 volumes die ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Zo ontstaan een plastische werking en lijken de torens slank. Om dit effect te versterken zijn de bouwdelen in hoogte verschillend.

 

Om de torens maximaal te richten zijn de muurschijven zwaar en relatief gesloten tenopzichte van de glazen en transparante gevels. De ramen in de gemetselde gevels vormen patronen met een grotere maat dan de verdiepingshoogte. Dit geldt ook voor de gedraaide glazen gevels. Het metselwerk wordt uitgevoerd in grote ruwe stenen in contrast met de gladde glazen gevels. De torens krijgen een eigen kleur uit het spectrum oranje tot bruin voor het metselwerk. De entrees en de onderbouw worden uitgevoerd in transparante en sophisticated materialen. In de avond zal een artist-verlichting het effect geven alsof de torens zweven.