BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

Project:   Coolhaven torens, Rotterdam

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor  informatie over hetzelfde onderwerp, maar betreffende ándere gedocumenteerde projecten)          

 

 

DUURZAAM BOUWEN

 

Opvallende dubomaatregelen

Het is bijzonder dat duurzaam bouwen maatregelen in hoge woontorens van 15 tot 17 verdiepingen worden toegepast. Er zijn niet alleen maatregelen toegepast op het gebied van flexibiliteit en maximale benutting van de ruimte, ook over de keuze van de materialen is goed nagedacht. Bij het maken van het casco is plantaardige bekistingsolie gebruikt. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de mensen die met bekistingsolie moeten werken. In het beton is 20% betongranulaat toegepast. De woningen zijn goed geïsoleerd (Rc = 3,0 W/m².K) en de kozijnen zijn voorzien van HR+ glas (U = 1,6 m².K/W) waardoor een EPC met een gemiddelde waarde van 1,0 is gerealiseerd. De woningen zijn voorzien van waterbesparende douchekoppen, waterbesparende kranen en een waterzuinig toilet (max. 6 liter per spoelbeurt).

 

De gietbouwmethode maakt hier dubbel grondgebruik mogelijk. Het project is daarnaast compact en heeft een hoge woningdichtheid. Intensief ruimtegebruik dus, mede dankzij de sterkte, stijfheid, stabiliteit en geluidsisolatie van het casco. Door de beukmaat van 7,5 meter en het ontbreken van aparte stabiliteitsvoorzieningen of dragende binnenwanden is de indeelbaarheid en dus de flexibiliteit van de woningen groot. Er zijn meerdere woonprogramma's mogelijk en de woningen zijn aanpasbaar.
De constructies zijn demontabel en voor zover mogelijk op maat geleverd, waardoor er tijdens de bouw van de torens minder afval was dan gebruikelijk. Bouwafval is gescheiden in minimaal 5 fracties. In de woningen is zo min mogelijk afgewerkt, wat het voor de bewoners mogelijk maakt te kiezen voor verschillende inrichtingen voor de badkamer en de keuken.