BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:   Coolhaven torens, Rotterdam

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor  informatie over hetzelfde onderwerp, maar betreffende ándere gedocumenteerde projecten)          

 

 

FUNDERINGSSYSTEEM

 

Omdat het metrostation Coolhaven recht onder de torens ligt was het van belang een funderingssysteem te kiezen waarvan gebruikt gemaakt kon worden zonder dat het station beschadigd zou raken. Ook moest de metro ten alle tijden kunnen blijven rijden. Uiteindelijk is er wel gekozen voor een systeem op palen.

 

Het bijzondere bij deze gebouwen is dat op de normale fundering eigenlijk weer een soort 2de fundering is aangebracht om de gebouwen boven het straat niveau te laten uitsteken. In combinatie met een aantal lampen lijkt het ’s avonds dan net alsof de gebouwen zweven. Ook was er de eis dat er verkeer onder de torens door moest kunnen. Dit had ermee te maken dat er onderhoudsauto’s, ambulances, brandweer etc. nog bij de metro konden komen.

 

De 2e fundering bestaat uit V-vormige kolommen die prefab zijn gemaakt en d.m.v. ingegoten stekeinden (zie ook tekeningen) zijn verankerd aan de onderliggende fundering. Dit is natuurlijk noodzakelijk om de krachten af te dragen. Voor de V-vorm is puur gekozen vanuit het architectonische oogpunt. Dit vond de architect mooi en was ‘uniek’ in Nederland.

 

Hieronder ziet u drie details van de V-vormige kolommen.