BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

Project:†† Coolhaven torens, Rotterdam

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voorinformatie over hetzelfde onderwerp, maar betreffende Šndere gedocumenteerde projecten)††††††††††

 

 

ONTWERP; STEDENBOUWKUNDIG

 

Eerst lag er een plan voor vier torens. Daarna werd het plan aangepast tot drie torens en inmiddels zijn het er twee. Wat betreft de initiatiefnemers (de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en aannemer ERA Bouw) blijven het er twee. De opleveringsdatum 2001 is twaalf jaar nadat de eerste stedenbouwkundige tekeningen zijn gepresenteerd door architect Kees Christiaanse. De lange ontwikkelingsfase heeft te maken met de complexiteit van de plek. Toen het plan voor het eerst werd gepresenteerd, was er een tippelzone aan de nabijgelegen G.J. de Jonghweg. Pas na 'overplaatsing' naar de Keileweg hebben financiers en ontwikkelaars belangstelling gekregen voor deze buurt.

De Coolhaventorens staan op een plek waar niet alleen kabels, leidingen en rioleringen liggen, maar waar zich ook de Calandlijn van de metro onder de grond bevindt. Deze ondergrondse infrastructuur bleek de bouw van meer torens in de weg te liggen. Uit een studie naar de financiŽle haalbaarheid bleek dat er gekozen moest worden voor een andere opzet. Ook omdat de toekomstige bewoners bergingen moesten krijgen en er voor hen parkeerplaatsen gepland waren. Uiteindelijk zijn alle samenhangende bouwkundige, verkeerstechnische en financiŽle vraagstukken opgelost, waardoor toch op dit punt met een verkeersstructuur op drie lagen (metro, kade, Rochussestraat) kon worden gebouwd. 
Omdat het metrostation bereikbaar moest blijven voor auto's zijn de torens op V-vormige kolommen gebouwd. Vanaf de Heemraadssingel kunnen auto's er onderdoor rijden. Alleen de liften en de trappen zijn op de dijk en op de kade gebouwd.