BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:   Stadhuis Rotterdam

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor meer ARCHI~formulieren –ook van andere bouwprojecten- gesorteerd op onderwerp)

 

 

ARCHITECTEN-KEUZE 

 

 

In 1910 kreeg Henri Evers van de Comissie voor den Raadhuisbouw waarvan burgemeester Zimmerman de voorzitter was de opdracht een voorontwerp voor het stadhuis te maken. Dit was nodig om enigszins een idee te krijgen van de vorm, indeling en de kosten van het nieuwe gebouw.

Dit eerste ontwerp maakte weinig indruk op de raadscommissie en de leden waren van mening dat Evers misschien de nodige praktijk ervaring miste.

Vervolgens heeft de raadscommissie een jury van architecten benoemd die als taak hadden een lijst op te stellen van een geselecteerd aantal Nederlandse architecten, die werden uitgenodigd een ontwerp in te sturen.

Uiteindelijk sprak de jury in haar rapport van 24 maart 1913 een voorkeur uit voor de ontwerpen van de architecten Evers, Struyt en de Bazel. Burgemeester Zimmerman (die waarschijnlijk een erg goede band met Evers had) wist het juryrapport en de aanbevelingen van de raadhuiscommissie zo te herschrijven dat het voorstel aan de gemeenteraad van B&W louter de aanbeveling bevatte voor het plan van Evers te stemmen.

Dit gebeurde ook op de zitting van de gemeenteraad op 5 juni 1913 met achtentwintig stemmen voor en zeven tegen. 

 

 

 

 

Evers, Hendrik Jorden (1855-1929)