BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:   Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor meer ARCHI~formulieren –ook van andere bouwprojecten- gesorteerd op onderwerp)          

 

 

UITVOERING; BOUWPLANNING 

INVULFORMULIER-TESTVERSIE

 

 

 

De bouwplanning: een project op zich. De gehele bouwplanning heeft 8 maanden in beslag genomen. De moeilijkheden bij de bouwplaatsinrichting hebben hier een belangrijk aandeel in. Omdat de ruimte beperkt, zo niet onmogelijk klein, was, moesten alle onderdelen volgens een strak schema geleverd worden. Er was immers geen ruimte voor opslag.

Een extra probleem bleek ook nog eens het feit dat iedere toren door een aparte aannemer, met ieder zijn eigen leveranciers, werd gebouwd. Dit zorgde ook nog eens voor meerdere verschillende leveranciers, en dus meerdere leveranties en kansen op problemen hiermee.

 

Gedurende het gehele project werden er wekelijks vergaderingen gehouden met KLCC en de aannemers. KLCC had zelf 2 projectmanagers, een voor iedere toren. Deze twee projectmanagers wisselden ervaringen en kennis gedurende het project uit.

 

Volgens de literatuur is hier ook een prestatie geleverd. In principe zijn er geen onoverkomelijke problemen gebleken. De acht maanden zijn toch niet voor niets geweest. De eerste toren is gebouwd in 25 maanden en de tweede in 2 maanden.

 

Tot een hoogt van 350 meter zijn materieel en arbeiders naar boven gegaan met een tijdelijke lift. Vanaf de 350 meter ging dit verder met kraantjes en trappen. 

 

De eerste 72 verdiepingen waren hetzelfde en dus werden deze in een recordtempo gebouwd. Verdiepingen die anders waren zorgden voor circa twee weken vertraging. Er werd door de arbeiders 24 uur per dag, 7 dagen per week gewerkt.

 

Eerst werden de betonnen wanden geplaatst, dan 16 kolommen en dan betonnen delen die de specifieke vorm aan het gebouw geven. Deze volgorde werd voor iedere verdieping aangehouden.