BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:†† Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor meer ARCHI~formulieren Ėook van andere bouwprojecten- gesorteerd op onderwerp)††††††††††

 

 

UITVOERING; KRANEN

INVULFORMULIER-TESTVERSIE

 

 

Kranen hebben een essentiŽle rol gespeeld in het bouwen van de torens. Zoals eerder besproken was er een beperkte ruimte om met materieel uit de voeten te kunnen. Daarnaast ging het om een ding, namelijk het bouwen in de hoogte. We spreken hier immers over de hoogste torens ter wereld (d.d. 10 oktober 2003). Als je op circa 450 meter hoogte wilt bouwen, heb je met meer te maken dan alleen een kleine bouwkraan. Alle bouwmaterialen moesten via de kranen omhoog. De wind heeft hier ook een heel belangrijke factor in gespeeld. De enorme constructies moesten nauwgezet geplaatst worden. Zo was de brug voor een groot gedeelte geprefabriceerd op de grond.

Gedurende de acht maanden durende voorbereidingsfase heeft men ook berekeningen uitgevoerd voor de kranen. Kon men de hoogte bereiken? Konden de enorme betonnen en stalen constructies omhoog gehesen worden? Niet alleen de kranen moesten deze belastingen op dergelijke hoogtes aankunnen, ook moesten de kranen stabiel blijven staan. Hier was dus een fundering voor de kranen nodig.

 

 

De kranen zijn gedurende het gehele bouwproces op de bouwplaats (voornamelijk op de torens zelf) aanwezig geweest. Afmetingen en andere specificaties van de kranen zijn mij niet bekend. Dat het hier om een uitvinding en uitdaging op zich ging, mag duidelijk zijn.