BOUWonderWIJS.pagina.nl

De ARCHI~FKAST

CD- / INTERNET BOUWPROJECTEN OVERZICHT

 

 

 

 

Project:   Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur

 

(Klik HIER voor de overige beschikbare informatie betreffende dit bouwproject)

(Klik HIER voor meer ARCHI~formulieren –ook van andere bouwprojecten- gesorteerd op onderwerp)          

 

 

MECHANISCHE ZONWERINGSINSTALLATIES 

INVULFORMULIER-TESTVERSIE

 

Eerder heb ik aangegeven dat een keuze van Cesar Pelli was om rekening te houden met het klimaat in zijn artistiek ontwerp. Enige toelichting hierop heb ik gevonden: de wolkenkrabber als gebouw is ontwikkeld in noordelijke gebieden waar het klimaat over het algemeen koud is. Licht en zon waren uiteraard welkom en dus werd er vaak gekozen voor veel glas.

De PetronasTwinTowers zijn gelegen in de tropen! Uitzicht is ook daar uiteraard belangrijk, maar met het klimaat moet dus wel rekening worden gehouden. De ramen zijn daarom beschermd met horizontale lamellen, maar van geringe grootte, zodat het uitzicht niet ontnomen wordt, maar er wel voldoende bescherming voor de zon is. De lamellen zorgen voor schaduwen op het gebouw. Deze schaduwen zorgen tezamen met  het zonlicht op de overige delen van het gebouw voor een extra dimensie: tropische gevels, aldus Pelli.

 

Er is gebruik gemaakt van 85.000 vierkante meter zonwering vanaf de zesde verdieping, welke bestaat uit roestvrij staal en speciaal glas (hetgeen ook voor zonwering zorgt).